Vår historia

1892

Anders Hörnell (1867-1954) startar tillverkning av handskar som bedrevs med hjälp av övriga i familjen.

25 mars 1933

En av sönerna till Anders, John Andreas Hörnell (1906-1979) registrerar sin egna firma John A Hörnell i Själevads soc- med postadress Överhörnäs.

1937

Verksamheten tar sin fart när John tillsammans med hustru Stina köper en fastighet i byn där man bodde själv på nedervåningen och hade tillverkningen på övervåningen.

1945

Under andra världskriget så påbörjades uppförandet av en verkstadslokal på fastigheten för att kunna utöka verksamheten. Nytt i sortimetet blev bland annat tillverkning av tofflor och stolsitsar av läder.

1964

Brand uppstår i verkstadslokalen och hela handstillverkningen fick flytta till annan lokal längre bort i byn. Kvar i den ursprungliga lokalen blev tillverkningen av tofflor samt att man även nyttjade det som lagerutrymme.

1976

Verksamheten utökar ytterligare och flyttar till större lokaler men fortfarande inom byn. Man tar över gamla möbelbutiken Petterssons butik samt tillhörande förrådsutrymmen.

1979

John A Hörnell Handskfabrik som företaget numera heter övertog BEMS Import AB i Bergjö utanför Hudiksvall som i huvudsak sysslade med import av arbetshandskar.

1982

Övertogs AB Bröderna Börjessons försäljning av arbetshandskar som en naturlig del i utvecklingen av företaget med försäljning riktad mot industrin.

1984

Förutom handskar så inleds nu på allvar en grossistverksamhet där andra varumärken inom arbetskläder m.m. distribueras runt om i Norrland även om ett fortsatt fokus på handskar naturligt finns kvar. Vinter- och skoteroveraller kommer in på banan med.

1990-1991

Den egna tillverkningen av handskar och tofflor upphör. Maskinerna säljs av till Polen och samtidigt så startas istället en butik upp i lokalerna. Försäljning av allt från sockar, jeans, stövlar till arbetskläder och skyddsutrustning.

90-talet

Under 90-talet fanns det två huvudsakliga fokus. Dels verksamhet med försäljning av skyddskläder, skyddshandskar och övrig skyddsutrustning till industrin men även fortsatt utveckling av fritidssidan med skoterkläder, skinnhandskar m.m.

Milleniumskiftet

När det nya millenniet kom så hade en viss produkt börjat konkurrera om tiden för försäljningen, nämligen Muurikka. Hörnells hade sedan ett antal år tidigare bedrivit småskalig grossistverksamhet med varumärket men när vi tar oss vidare in i det nya milleniumet skulle det visa sig att just detta kom att förändra företaget markant.

2006

Avtal skrivs med varumärket Muurikka för distribution i Sverige. I samband med detta så har den övriga fritidsbiten fått stå till sidan och skoterkläder börjar fasas ut från sortimetet.

2014

Hörnells inleder försäljningen av det tyska varumärket LotusGrill. En portabel kolgrill med stort fokus på snabb- och säkerhet.

19 juni 2014

Butiken i Överhörnäs stänger och Hörnells satsar renodlat på sin grossistverksamhet med fokus på matlagning utomhus. Försäljningen av arbetskläder, fritidskläder m.m. upphör helt.
<Länk till tidningsartikel>

Januari 2017

Bygglov för ny kontors- och lagerlokal har skickats in och beskrivs i korta drag i denna tidningsartikel från Allehanda.

1 februari 2018

Hörnells köper e-handelsföretaget Tantfondant.se. Tant Fondant bedriver försäljning av bakprodukter (både ätbart och redskap) till både privatpersoner och proffs.
<Länk till tidningsartikel>

April 2018

Slutbesiktning avverkad och Hörnells börjar flytta in i nya lokaler på Nibblingsvägen 7, Arnäsvall. Fastigheten som är byggd i dotterbolaget Hörnkronan ABs regi i nära samarbete med Skanska.

15 juni 2018

Invigning sker av de nya lokalerna.

2021

Agentur för grillvarumärkena The Bastard och Grill Guru startas.